04.02.2021 — 13:12

Сергій Гамалій: Люди очікують, що громади стануть центрами надання кращих послуг в медицині, освіті, соціальній інфраструктурі

Сьогодні Хмельницький регіональний центр підвищення кваліфікації розпочав навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації: «Окремі питання організації роботи новообраного керівника територіальної громади», яка передбачає проведення 4-х одноденних семінарів-практикумів. Долучився до участі у семінарі і голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій. Модератором заходу виступив Микола Баюк, директор Хмельницького регіонального центру підвищення кваліфікації.

У перший день навчання обговорюватимуться теми: «Нормативно-правове регулювання організації діяльності органів місцевого самоврядування в сучасних умовах», «Проходження служби в органах місцевого самоврядування» – у режимі реального часу (онлайн) зі слухачами працюватимуть представники Міністерства розвитку громад та територій України, Національного агенства України з питань державної служби, експерти Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Крім того, під час круглого столу відбудеться обговорення проблем, які виникли в роботі новообраних керівників територіальних громад та пошук шляхів їх подолання.

Вітаючи учасників семінару, голова адміністрації Сергій Гамалій наголосив, що розвиток та єдність, гідне життя в демократичній Україні – це наша мета побудови успішної України. “Реформа децентралізації допомогла наблизити до людей  послуги і ресурси, створила новий  фундамент  для діяльності місцевої влади. Люди очікують, що громади стануть центрами надання кращих послуг в медицині, освіті, соціальній інфраструктурі. Тому необхідно, щоб громади розвивались, мали фінансовий та кадровий ресурс, створювали умови для розвитку бізнесу та залучення інвестицій”, – сказав очільник області.

Також він додав, що в області обрано 26 нових голів ОТГ. І цей семінар організований для того, аби нові керівники мали професійний розвиток. Сергій Вячеславович висловив сподівання, що учасники заходу отримають нові знання, знайдуть відповіді на наболілі питання, зможуть поділитись досвідом роботи та запевнив, що облдержадміністрація завжди відкрита для співпраці.

До присутніх також звернулися Віолета Лабазюк – голова обласної ради, Олена Литвиненко – в. о. голови Офісу Ради Європи в Україні, Сергій Шаршов – генеральний директор Директорату з питань місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України.

На наступних семінарах-практикумах для учасників розкриватимуться теми: «Фінансове забезпечення територіальної громади. Бюджетний процес на місцевому рівні», «Окремі аспекти передачі об’єктів цивільних прав спільної власності сіл, селищ та міст району у власність територіальних громад», «Економічний розвиток територіальної громади. Стратегія розвитку громади», «Налагодження співпраці з міжнародними інституціями, Програмами, Проектами», «Лідерство та ефективна комунікація», «Розвиток територіальних громад через обмін досвідом та партнерство».

Даним заходом Хмельницький РЦПК у рамках меморандуму про співпрацю з Центром експертизи доброго врядування Генерального директорату з питань демократії Ради Європи (Програма РЄ «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні») долучається до серії навчально-консультативних заходів «Освітній марафон з доброго врядування», який започаткований у січні 2021 року РЄ, НАДС та Мінрегіоном.