26.06.2021 — 16:07

Сергій Гамалій привітав випускників офіцерів-прикордонників Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького

Сьогодні на Майдані Незалежності міста Хмельницького відбувся урочистий 29-й випуск офіцерів-прикордонників Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Привітати випускників та вручити дипломи прибули Голова Державної прикордонної служби України генерал-майор Сергій Дейнеко, начальники регіональних управлінь відомства, Народні депутати України, очільники обласної та міської влади, керівники силових відомств області, командири військових частин та представники духовенства.  

Вітаючи усіх присутніх, голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій вкотре, що прикордонна служба України – це честь і гідність українського народу, наша гордість, відповідальність за непорушність кордону і його безпеку.

«Хмельниччина пишається тим, що в нас успішно діє Національна академія Державної прикордонної служби України, яка уже давно стала однією із візитівок Хмельниччини. Дякую командуванню Національної академії, поважному  професорсько-викладацькому колективу за сумлінну працю. Ви віддаєте свої сили, знання, вміння для гідної підготовки вартових українських кордонів, – зазначив Сергій Вячеславович. – Шановні випускники, ви обрали шлях служіння нашому народу, в час, коли Україна протистоїть збройній агресії, ви сміливі, мужні, відповідальні. Щиро бажаю кожному з вас доброї вдачі, успіху, витримки, мужності, особистого щастя! Спокою, добра та благополуччя  вашим родинам!»

Очільник області висловив переконання, що спільними зусиллями наші кордони стануть мирними.

Для прикордонного вишу це вже 29-й випуск, на якому ще вчорашні курсанти отримали своє перше офіцерське звання та погони лейтенанта. Загалом, довгоочікувані дипломи про закінчення Національної академії сьогодні отримали 319 лейтенантів, 86 офіцерів факультету підготовки керівних кадрів та 43 студенти. За результатом складання державних екзаменів та захисту кваліфікаційних випускних робіт 40 випускників вишу отримали дипломи з відзнакою, прізвища двох офіцерів, за бездоганні результати навчання, будуть занесені на дошку пошани Національної академії. Лейтенантські зірки на погони отримали зокрема 5 учасників російсько-української війни, 9 лейтенантів продовжують прикордонну династію своїх батьків, 5 офіцерів вже мають чималі здобутки у спорті та чемпіонські титули, в офіцерському строю також 5 подружніх пар прикордонників. 

Після вручення дипломів, за сталою традицією, відбулась спільна молитва за прикордонників України та освячення випускників, які звершив Єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Православної церкви України преосвященніший Павло. Також, хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіальної стели пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників антитерористичної операції прикордонники вшанували загиблих побратимів. 

За сумлінне виконання службових обов’язків, високий професіоналізм та вагомий внесок у справу підготовки офіцерських кадрів понад 30 військовослужбовців та працівників Національної академії отримали державні, відомчі нагороди та відзнаки, а також грамоти та цінні подарунки від очільників  обласної адміністрації, міської та обласної рад. Чотирьом випускникам факультету підготовки керівних кадрів Голова Держприкордонслужби вручив погони підполковника з нагоди отримання чергового офіцерського звання. 

Також, після церемонії прощання випускників з Бойовим Прапором академії відбувся показовий виступ курсантів 2-го курсу – майбутніх учасників параду військ на честь 30-ї річниці Незалежності України. Виступ «плац-параду» супроводжував зведений оркестр Національної академії та Луцького прикордонного загону. А завершився випуск проходженням урочистим маршем всього персоналу академії. 

Офіцери-випускники вже отримали призначення до місць проходження служби на державному кордоні України у підрозділах та управліннях прикордонних загонів, Окремому контрольно-пропускному пункті «Київ», підрозділах для виконання спеціальних завдань, загонах морської охорони та авіаційних ескадрильях, навчальних закладах прикордонного відомства.

Дев’ять випускників факультету підготовки керівних кадрів за власним клопотанням були призначені на посади у підрозділах, що виконують завдання в районі проведення Операції Об’єднаних сил.