18.08.2021 — 16:15

Сергій Гамалій зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Вірменія в Україні

Сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Гамалій провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Вірменія в Україні паном Владіміром Карапетяном, який завітав на Хмельниччину з робочим візитом. Основна тема розмови – подальший розвиток і поглиблення співпраці між країнами в економічній та культурній сферах.

Від ОДА до спілкування також  долучилися перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін та представники структурних підрозділів, а від вірменської сторони – Третій  секретар Посольства Республіки Вірменія в України Гайк Торосян,  Почесний консул Республіки Вірменія в Тернопільській, Житомирській та Хмельницькій областях Норік Геворкян та голова Хмельницької обласної спілки вірменської національної культури «Арарат» Сурен Авакян.

Сергій Гамалій подякував поважним гостям за візит та інтерес до Хмельниччини та відзначив, що одним із найважливіших напрямків діяльності  облдержадміністрації є забезпечення реалізації в області  прав і свобод національних меншин, всебічного розвитку їх потреб та інтересів. Також голова адміністрації зауважив, що вірменська громада є однією із найчисельніших в області, адже складає близько 0,1% населення Хмельниччини, має осередки в усіх районних центрах та бере активну участь в громадському та культурному житті нашого краю.

“Вірменія також є нашим торговельним партнером, і за минулий рік обсяги експорту товарів з Хмельниччини склали близько 630 тис.$. Я переконаний, що наш регіон має значний потенціал для покращення показників товарообігу з вірменською стороною, і запевняю, що ми завжди готові до співпраці. У нас розвинений аграрний сектор, легка промисловість та ще багато галузей, які можуть бути цікавими для вашого бізнесу, а тому ми відкриті для нових пропозицій та будемо всебічно сприяти розвитку нових економічних зв’язків,” – зазначив Сергій Гамалій.

Пан Карапетян подякував очільнику адміністрації за зустріч та зауважив, що візит до Хмельниччини є не випадковим, адже в посольстві знають та цінують ті історичні зв’язки, що має область із Вірменією.

“Готовий співпрацювати з вами та вашим регіоном, щоб ті дуже гарні зв’язки та стосунки, які має облдержадміністрація з вірменською общиною, отримали подальший розвиток”, – сказав пан Посол.

Дипломат додав, що посольство готове усіляко сприяти розвитку локального співробітництва між окремими регіонами наших держав. Він повідомив, що сьогодні під час відвідин Кам’янця-Подільського має намір передати керівництву міста пропозицію щодо укладання відповідного договору з вірменським містом Разданом.

Далі у ході зустрічі учасники спілкування обговорили можливі напрямки розширення співпраці на найближчу перспективу. Так, Сергій Тюрін розповів, що при облдержадміністрації діє Офіс супроводу інвесторів, до якого увійшли представники різних відомств та служб, і який має на меті максимально сприяти всім представникам бізнесу, що готові вкладати кошти та розвивати в області  свою справу.

Серед перспективних напрямків співпраці уже традиційно називалися аграрна сфера, легка та харчова промисловість. Не оминули увагою і ІТ-сферу. Пан Карапетян повідомив, що за підтримки Посольства в Україні реалізується освітній діджитал-проєкт, в рамках якого в столиці відбулося відкриття Центру креативних технологій TUMO Kyiv, в якому матимуть змогу навчатися близько 2500 підлітків. При цьому 500 студентів навчатимуться безкоштовно. Надалі планується відкриття таких центрів у всіх обласних центрах України.

Загалом учасники зустрічі домовилися про обмін цікавими пропозиціями щодо можливостей участі представників бізнесу в нових проєктах та поглиблення культурних зв’язків між нашими державами.

На завершення зустрічі Сергій Гамалій та Владімір Карапетян обмінялися пам’ятними сувенірами. Також, користуючись нагодою, очільник області запросив поважних гостей на Хмельницький кінофестиваль, відкриття якого відбудеться 10 вересня у Кам’янці-Подільському.